Hírek

Végső búcsút vettek vitéz Fehérváry Istvántól

Végső búcsút vettek vitéz Fehérváry Istvántól

Vitéz Fehérváry István publicista, egyetemi tanár, a Magyar Politikai Elítéltek Közösségének elnöke életének 89. évében elhunyt. Temetését 2014. december 1-jén a Rákoskeresztúri Újköztemetőben, a nemzeti emlékhely 298-as parcellájánál tartották. A család mellett búcsúztatta Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke. A temetésen lerótta kegyeletét Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is.

A barátai és tisztelői által is Muki bácsinak szólított Fehérváry István (1925. december 1. – 2014. október 30.) megjárta a Rákosi-rendszer börtöneit.

Fehérváry Istvánt, az 1998-ban megfogalmazott hitvallásának szavaival búcsúztatták. Az egykori iskolatárs, Boross Péter kiemelkedő, különös személyiségnek nevezte. 


Fehérváry István a II. világháború után tagja lett az ellenállási mozgalomnak. A szovjet katonai rendőrség 1949-ben Bécsben letartóztatta, majd ügyét átadták a magyar katonai ügyészségnek, és tizenöt év kényszermunkára ítélték. A váci börtönből az '56-os forradalom előtt engedték ki.

A forradalom után vitéz Fehérváry István Marokkóban és Új-Mexikóban élt. A rendszerváltáskor tért haza Magyarországra. Szervezetbe tömörítette a politikai elítélteket, és elsőként írt könyvet az 1948 és 1956 között elítélt politikai foglyok elleni atrocitásokról. Tevékenységéért 1999-ben átvehette a Magyar Érdemrend középkeresztjét a csillaggal.

 

Noll Katalin - Híradó / NÖRI

2014. december 02.

Kapcsolódó képek