Hírek

Újabb temetői fejlesztéseket valósít meg a Nemzeti Örökség Intézete

Újabb temetői fejlesztéseket valósít meg a Nemzeti Örökség Intézete

Újabb fejlesztéseket és felújításokat valósít meg a Fiumei Úti Sírkertben és a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

A beruházások révén a temetői funkciót fokozatosan átveszi a nemzeti emlékezés funkciója, így reprezentatív módon jeleníthetjük meg a sírkert páratlan értékeit - mondta el Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója a fejlesztésekről tartott szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte: a fejlesztésekkel nagyobb szerep jut a turisztikai lehetőségeknek, az iskolai oktatásnak és a kegyeleti kultúra népszerűsítésének a temetőkben.

A főigazgató emlékeztetett rá, hogy 2016. május 1-je óta a Nemzeti Örökség Intézete vette át Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhely, és a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető vagyonkezelését. A Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőről szólva elmondta, hogy elsődleges feladatuk a temetőben uralkodó méltatlan állapot felszámolása és a helyszín nagy részét érintő balesetveszély elhárítása volt.

Radnainé Fogarasi Katalin beszélt arról is, hogy a Fiumei Úti Sírkertben a költséges helyreállítási munkák után az idei év kiemelkedő és lezárult közbeszerzési feladata volt többek között a miniszterelnöki sírok felújítása, köztük a Batthyány-mauzóleumé, a munkálatok folyamatban vannak. Kiemelte, hogy a turisztikai látványosságok között fog szerepelni az eredeti Apponyi-hintó is, amelyet felújít és hamarosan kiállít az intézet a temetőben. "Azt szeretnénk, ha ez a nemzeti emlékhely egy olyan közösségi térré is válhatna, amelyet teljes természetességgel keresnek fel a turisták" - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy ennek érdekében egy átlátható és a tájékozódást segítő információs pontot alakítanak ki a temető bejáratánál, ahol a megújult arculatú térképek, kiadványok, könyvek több nyelven is elérhetők lesznek.

A főigazgató arról is beszélt, hogy idén másodszorra rendezik meg május 13-án az Emlékhelyek Napja elnevezésű országos programsorozatot, amelynek központi helyszíne idén a Fiumei Úti Sírkert lesz. A rendezvény a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépésével veszi kezdetét, majd a nap folyamán többek között a reformáció emlékévéhez és az Arany János-emlékévhez kapcsolódó tematikus sétákon lehet részt venni. Az egész napos rendezvény fénypontja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje lesz este, amely közben elkezdődik az egyedülálló animációs fényfestés a Kossuth-mauzóleumnál. Az este folyamán a sírkert többi mauzóleumán is láthatók lesznek a különböző fényjátékok, amelyeket a késő este kezdődő, zseblámpás túrán lehet majd felfedezni.

Kiemelte: a Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. Az emlékhelyek kedvezményes vagy ingyenes belépőt biztosítanak az érdeklődőknek, az országos programok a www.emlekhelyeknapja.hu oldalon találhatók.

(MTI)

2017. május 04.