Hírek

Történelmi emlékhelyet jelölő sztélét avattak a Terror Háza előtt

Történelmi emlékhelyet jelölő sztélét avattak a Terror Háza előtt

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) hétfőn történelmi emlékhelyet jelölő sztélét avatott a ma a Terror Háza Múzeumnak helyet adó Andrássy út 60. szám előtt.

A február 25-i emléknaphoz kapcsolódva egész héten át számos megemlékezést, konferenciát és emléktábla-avatást tartanak országszerte. A sorozat nyitórendezvényeként hétfőn avatták fel csendes megemlékezés keretében az 1944-es nyilas rémuralom idején a magyar nácik pártszékházaként, 1945-től 1956-ig pedig a kommunista terrorszervezetek, az ÁVO és az ÁVH központjaként szolgált épület előtt a történelmi emlékhelyet jelölő oszlopot. A megemlékezésen rövid beszédet mondott dr. Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke.

"Ahogy az a sztélén is olvasható, a hírhedt Andrássy út 60. a politikai terror szimbólumaként ismert, hiszen a nyilas és a kommunista diktatúra idején egyaránt sokakat tartottak fogva, kínoztak és gyilkoltak meg ebben az épületben" - mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke. A ház a világháború alatt és után is számtalan kegyetlenség és ismert bűncselekmény helyszíne volt, valamint ez volt a székhelye Péter Gábor hírhedt kommunista vezetőnek is - tette hozzá. 

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. Az akció a totális egypárti diktatúra kiépítésének első lépése volt, a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését, a kisgazdapárt feldarabolását szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, hogy várhatóan idén további helyszínekkel bővül majd a történelmi emlékhelyek köre.

MTI

2016. február 22.