Hírek

Történelmi emlékhely a recski munkatábor

Történelmi emlékhely a recski munkatábor

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnök és Krasznay Béla, a Recski Szövetség elnöke felavatta az 1950 és 1953 működött recski munkatábor helyén kialakított történelmi emlékhelyet megjelölő sztélét 2014. szeptember 20-án.

"A recski bűnök akkor teljesednek be, ha elfelejtjük őket" - fogalmazott a házelnök. Szavai szerint az emlékezés nemcsak a múltbéli áldozatok iránti tiszteletet, hanem a jövő iránti felelősséget is jeleneti. Kövér László szavai szerint Recsk megsemmisítő tábor volt, egy nemzetgyilkossági kísérlet helyszíne, ahol senkinek az életével nem kellett elszámolni. A nemzet közös börtöne és közös temetője volt - tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: az emléktábla Recskre irányítja a jelenkor figyelmét. "Emlékezzünk és tegyünk érte, hogy soha többé ne történhessen meg még egyszer az, ami itt megtörténhetett. Emlékezzünk, hogy tudjuk és értsük, érezzük és szeressük a szabadságot" - tette hozzá.

A Rákosi-féle diktatúra leghírhedtebb munkatábora, a kommunista terror szimbólumának számító „magyar Gulag” 1950 és 1953 között működött Recsken. A második világháború végétől létező internálótáborok mellett 1950-ben kényszermunkatáborokat alakítottak ki a kommunista rendszer ellenségeinek bélyegzett emberek („jobboldali” szociáldemokraták, „kulákok”, „horthysta” katonatisztek) megbüntetésére. Ezek a táborok közvetlenül a Péter Gábor vezette Államvédelmi Hatóság (ÁVH) irányítása alatt álltak. A foglyok bírósági ítélet nélkül kerültek a szigorúan őrzött titkos recski táborba, amelynek létszáma a kutatói becslések szerint 1300 és 1700 között mozgott. Szökése után Michnay Gyula 1951-ben a Szabad Európa Rádióban felsorolta közel hatszáz rabtársa nevét, így tájékoztatva a világ közvéleményét a tábor létezéséről.

 

Recsk ma egyike az országszerte található 47 történelmi emlékhelynek.

 

MTI/NÖRI

 

forrás: Terekbe írt múlt c. könyv

2014. szeptember 21.

Kapcsolódó képek