Hírek

Több mint kétezren a Múzeumok Éjszakáján a Fiumei úti Sírkertben

Több mint kétezren a Múzeumok Éjszakáján a Fiumei úti Sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az idei Múzeumok Éjszakáján is számos ingyenes programmal várta a látogatókat: több mint kétezren érdeklődtek a Fiumei Úti Sírkert látnivalói iránt.

A múzeumok éjszakáján mutatták be a Fiumei Úti Sírkertben a felújított Apponyi-hintót, amelyet a világ legnagyobb gyászhintói között tartanak számon. A világ egyik legnagyobb díszgyászhintója 1928 és 1932 között készült a főváros megrendelésére abból a célból, hogy a legmagasabb szintű állami dísztemetésekre megfelelő hintó álljon rendelkezésre - fejtette ki Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója az MTI-nek. Mint mondta, a hintó nem gróf Apponyi Albert számára készült, de 1933-ban őt temették vele elsőként, ezért nevezték el róla. A hintót "még Apponyi temetése után néhány alkalommal használták, majd hosszú időre eltűnt és csak az 1960-as évek elején került elő, állítólag egy falusi pajtában találtak rá" - tette hozzá.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a hintó 1963-ban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonába került, évek óta annak egyik raktárában állt. Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte: a NÖRI több mint egy éve dolgozott azon, hogy a gyászhintót méltó helyen állíthassa ki. "Úgy gondoltuk, hogy ez a hely nem lehet más, mint a nemzeti emlékhelynek számító Fiumei Úti Sírkert, így egy évvel ezelőtt tárgyalásokat kezdeményeztünk a múzeummal a műtárgy átvételével kapcsolatban" - fejtette ki.

A hintót fél év alatt, nyolcmillió forintból restaurálták és néhány napja került át a temető főút melletti részére, egy kifejezetten a műtárgy számára épített és a szigorú műtárgyvédelmi szabályoknak megfelelő üvegpavilonba. "A hintó környezetét tartalommal is megtöltöttük: a műtárgyról és azokról a temetésekről, amelyeken használták, a mellette elhelyezett interaktív felületen, valamint okostelefonra letölthető applikációkon keresztül lehet tájékozódni" - mondta el a főigazgató, aki azt is hozzátette, hogy az 5,5 méter hosszú és 4 méter magas hintó minden darabja eredeti, ezért a jármű jelentős ipartörténeti jelentőséggel is bír.

A NÖRI múzeumok éjszakájához kapcsolódó programjait az Apponyi-hintó bemutatása nyitotta: a NÖRI főigazgatója mellett beszédet mondott Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is míg a hintót Merczi Miklós, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főosztályvezetője mutatta be. Az átadáskor a szalagot Radnainé dr. Fogarasi Katalin mellett Gábriel Zoltán, az Apponyi-hintót gyártó Misura Mihály dédunokája és Misura Zsuzsanna operaénekes, Misura Mihály unokája vágták át.

A délután további részében az intézet hagyományos tematikus sétáin lehetett részt venni. Sötétedéskor a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató felfedezettjei adtak koncertet, miközben a temető mauzóleumait fényfestés díszítette.

A sírkertben lévő Kegyeleti Múzeum épületében időszaki kiállítás is nyílt Major Kamill festő és grafikusművész képeiből Marad - hatás címmel. A művész az 1970-es években emigrált Franciaországba és a párizsi Pére-Lachaise temetőben kezdte el fotózni azokat a sírköveket, amelyeken az elhunytak medalionba zárt portréi voltak láthatók. Évtizedekkel később a művész visszatért az eredeti helyszínekre és megörökítette az idő múlását is az egykori portrékon.

A múzeumok éjszakáján indult el továbbá az intézet új, negyedévente jelentkező programsorozata, a NÖRI klub is, a Kegyeleti Múzeum épülete mellett. A tematikus előadássorozaton első alkalommal Halandó emlékezet? címmel Dankó Dalma, a Kegyeleti Múzeum vezetője Dragomán György íróval és Major Kamill kiállításához kapcsolódva a művésszel az emlékezésről beszélgetett.

(MTI)

2017. június 25.

Kapcsolódó képek