Hírek

Több mint ezer gyereket fogad a héten a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely

Több mint ezer gyereket fogad a héten a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely

A fiatalok az ország különböző pontjairól érkeznek, hogy rendhagyó történelemórákon vehessenek részt a nemzeti ünnephez kapcsolódva.

"A Nemzeti Örökség Intézete a megalakulása óta arra törekszik, hogy a fiatalokat minél jobban megismertesse emlékhelyeinkkel és a Nemzeti Sírkertbe tartozó védett sírhelyekkel" - emelte ki Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója az MTI-nek kedden.

Felidézte, hogy tavaly májusban került a Fiumei Úti Sírkert az intézet (NÖRI) vagyonkezelésébe, így "birtokon belül" jobban tudják szervezni azokat a programokat, amelyek a sírkert minél nagyobb látogatottságát segítik elő.

"Nemzeti ünnepünk keretében sok tanár és iskola elfogadta a felhívásunkat, hogy nálunk tartsák meg nyílt történelem óráikat és a temetőben mutassák meg az 1848-as hősök, honvédek parcelláját" - mondta, hozzátéve, hogy erre az alkalomra megnyitották emblematikus építményeiket, a Kossuth-, a Deák- és a Batthyány-mauzóleumot is. 

A vezetett programok során az intézet munkatársai elkalauzolják a diákcsoportokat a 48-as parcellához, de megállnak például Vörösmarty Mihály és a Görgei Artúr sírjainál is. Ezek mindegyike védett, a Nemzeti Sírkert része. 

A héten a diákcsoportok az ország különböző pontjairól érkeztek és érkeznek, például Egerből, Dabasról, Zebegényből, Szentendréről, Pomázról, Ócsáról és Ráckevéről is.

Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte, hogy a vezetett temetői séták rendhagyó történelemórának is tekinthetők, amelyek nagy sikerrel zajlanak nemcsak a Fiumei Úti Sírkertben, de a NÖRI Rákoskeresztúri Újköztemetőben lévő látogatóközpontjában is.

A főigazgató felidézte, hogy az Arany-emlékévhez kapcsolódva is fogadták és fogadják a csoportokat, a költészet napjához kapcsolódva, április 11-én délután pedig Földes László Hobo ingyenes előadására várják az érdeklődőket a Fiumei Úti Sírkertben, József Attila sírjánál.

(MTI)
2017. március 14.

Kapcsolódó képek