Hírek

„Széles körű és emelkedett a mostani ünnep”

„Széles körű és emelkedett a mostani ünnep”

Boross Péter volt miniszterelnök a Műegyetem rakparton lévő 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen mondott beszédet szombaton. A rendezvénysorozat az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából történelmi emlékhellyé nyilvánított Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatódott.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Szabadságharcosokért Közalapítvány által szervezett megemlékezésen Boross Péter azt mondta, „eddig még nem volt ilyen széles körű az ünnep, és jól esik nekünk, hogy ez a 60. évforduló méltónak ígérkezik a szabadságért annyi vért ontott, sokat szenvedett nemzet számára.” Óriási jelentőségű ez a nagy megmozdulás. Mégsem igaz, hogy elfelejtették, nem igaz, hogy elfeledkeznek rólunk” - mondta.

Az ünnepség olyan résztvevőihez is szólt, akik megélték az 1956-os eseményeket. Nekik azt üzente, hogy fontosnak tartja, hogy az ifjúságban is tudatosul, „miért vagyunk mi a szabadság népe”. Azt mondta, tudatosítani kell, hogy igenis büszkék és rátartiak vagyunk a mindenáron megmaradás képességére.  Boross Péter arra kérte az ünnepség résztvevőit, legyenek büszkék arra, ahogyan a magyar nemzet most viselkedik.

Boross Péter azt is mondta, hogy „a szellemi rendszerváltoztatás nehezebb, mint az anyagi, fizikai, gazdasági, pénzügyi, az idáig is tart, és még egy darabig. De megtörténik, mert megtanultunk a történelem során talpra állni.”

A megemlékezésen állami és társadalmi szervezetek képviselői főhajtással rótták le tiszteletüket. A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, a Történelmi Igazságtétel Bizottság, az 1945-56 Közötti Politikai Elítéltek Közössége, A Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, az 56-os Szövetség, az 56-os Magyarok Világszövetsége, a Magyar Vidék Országos  56-os Szervezet, az 56-os Szabadságharcos Lovagrend és a Recski Szövetség képviselője közösen hajtottak főt az emlékműnél.

A rendezvénysorozat következő állomása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt, ahol Józsa János, az egyetem rektora és Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956 Alapítvány elnöke mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa mondott beszédet. A Terror Háza Múzeum főigazgatója az 1956-2016 - Történelmet csinált a nép címmel megrendezett emlékünnepségen azt mondta, a magyar egyetemi ifjúság 1956-ban örökre beírta magát a történelembe. 1956 nagy magyar ünnep, az volt és az is marad. Mint mondta, 300 óra szabadság, 10 millió századmásodperc, így 1956 októberében mind a tízmillió magyarnak egy századmásodperc szabadság jutott, egy szívdobbanásnyi idő - hangsúlyozta. „És mégis egy egész nemzet őrzi, egy egész világ tiszteli ezt a pillantásnyi időt” - fogalmazott Schmidt Mária.

A koszorúzást követően a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság és a Nemzeti Örökség Intézete által felterjesztett és Magyarország kormánya által az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából történelmi emlékhellyé nyilvánított, Műegyetem történeti campusa történelmi emlékhelyet jelölő sztélé avatására került sor az épület főbejáratánál. Az emlékoszlopot Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke, a Műegyetem rektora és a Műegyetem 1956 Alapítvány elnöke leplezték le.

A történelmi emlékhely avatás után a több ezer ember, főleg fiatalokból álló fáklyás a Nagy Imre térre indult, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármesterének mondott beszédet. A felvonulás a Bem József téren ért véget.

MTI/NÖRI

 

 

2016. október 22.

Kapcsolódó képek