Hírek

Pannonhalmi Főapátság, nemzeti emlékhely sztéléavatása Szent Gellért ünnepén

Pannonhalmi Főapátság, nemzeti emlékhely sztéléavatása Szent Gellért ünnepén

Nemzeti emlékhellyé vált a Pannonhalmi Főapátság. Az ezt jelképező sztélét 2014. szeptember 24-én, Szent Gellért vértanú püspök ünnepén avatták fel. A sztélét állító Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Radnainé dr. Fogarasi Katalin Várszegi Asztrik főapát és Hegy László egyházi kapcsolatért helyettes-államtitkára társaságában leplezte le.

Jelenleg 13 nemzeti emlékhely van az országban, amelyek sorába tavaly decemberben emelték a pannonhalmi főapátságot. Ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. Egységes megjelölésükről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik. A felállított sztélék nem csupán egységesek, és könnyen felismerhetővé tették az emlékhelyeket, hanem tömören a jelentőségükről is tájékoztatják az érdeklődőket. A nemzeti emlékhelyek sztéléjén nemzeti lobogó van.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát az ünnepségen arról beszélt: a főapátság "az egyetemes keresztény küldetésben részesült, így teljesíti azt a követelményt, hogy a nemzetet a maga sajátos keresztény módján fölemelje, nevelje és Istenhez vezesse". Korunk sajátos körülményei sürgetik, hogy "a társadalmi, technikai és kulturális kapcsolatokban egymáshoz egyre közeledő emberek Krisztusban is megtalálják a teljes egységet" - idézte a második vatikáni zsinat döntését.

Pannonhalma alapítása óta az egyetemesség helye és "egy mindig újjászületendő nemzetet átölelő és összekötő pont volt", amely különféle nemzetiségű testvérek befogadásával vált sokszínűvé és gazdagodott ennek révén - fogalmazott. Szent Márton monostora 1996-tól a világörökség része - emlékeztetett, és utalt arra is, hogy az eseményre éppen Szent Gellért vértanú püspök ünnepén került sor.

Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a pannonhalmi főapátság a múlt és a jövő hírnöke is. Az ezeréves hagyománnyal rendelkező apátság, amelyben összeegyeztették a modernséget az örökléttel, "a 21. század nyelvén beszélő lelki, szellemi centrum is", miként az itteni gazdaság is a tradíciók és a legkorszerűbb technológia elegyítője, a gimnázium pedig az ország egyik legelismertebb intézménye - mondta.

MTI/NÖRI

2014. szeptember 25.

Kapcsolódó képek