Hírek

Múzeumok Éjszakája a Fiumei Úti Sírkertben és a Kegyeleti Múzeumban

Múzeumok Éjszakája a Fiumei Úti Sírkertben és a Kegyeleti Múzeumban

A világ egyik legnagyobb gyászhintójának bemutatása, egy a temetőkhöz és az emlékezés tárgyiasult formáihoz kapcsolódó kortárs képzőművészeti kiállítás, tematikus séták és egy fényfestéssel kísért esti koncert várja a látogatókat 2017. június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján a Fiumei Úti Sírkertben.

Programok:

16:00
Az Apponyi-hintó ünnepélyes átadása
Beszédet mond:
RADNAINÉ DR. FOGARASI KATALIN, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója
PRŐHLE GERGELY, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
A hintót bemutatja MERCZI MIKLÓS, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főosztályvezetője.

A hintó sorsa összefonódik a történelemmel. A Székesfővárosi Temetkezési Intézet megrendelésére 1928-32 között gyártották Budapesten, a Misura kocsigyárban. A hintó súlya 3,5 tonna, hossza 5,5 méter és 4 méter magas. 1933-és 1941 között négy alkalommal - először Apponyi Albert temetésén - használták, majd a második világháború alatt nyoma veszett.  Húszévnyi kallódás után bukkantak rá és 1963-ban a Közlekedési Múzeum tulajdonába került. Eddig még soha nem volt kiállítva. A Nemzeti Örökség Intézete a Közlekedési Múzeummal megállapodva 2016 novemberében döntött a hintó restauráltatásáról. A gyászhintót a munkálatok végeztével Budapestre szállították, ahol a Múzeumok Éjszakáján rendezett ünnepélyes átadót követően június 24-től egy erre a célra épített, különleges csarnokban lesz megtekinthető a Fiumei Úti Sírkert főbejáratánál.

18:00
Halandó emlékezet? – a Nemzeti Örökség Intézetének kulturális-ismeretterjesztő klubja
Vendég: DRAGOMÁN GYÖRGY író és MAJOR KAMILL festő, grafikus

A Nemzeti Örökség Intézetének kulturális-ismeretterjesztő programsorozata a Múzeumok Éjszakáján debütál. Első meghívott vendégünk Dragomán György író, aki Major Kamill kiállításához kapcsolódóan az emlékezés természetéről és élettartamáról elmélkedik. Témánk a művészetek, köztük a vizuális művészetek és az irodalom, szerepe az emlékezetben. Kell-e maradandót alkotnunk ahhoz, hogy emlékezzenek ránk vagy ez alanyi jogon jár mindenkinek? Egyáltalán fontos-e az emlékezés? Ilyen kérdésekről beszélgetünk az enyészet közben rajtakapott sírkövek apropóján.

19:30
MARAD – HATÁS – MAJOR KAMILL festő, grafikus kiállítása a Kegyeleti Múzeumban
Köszöntőt mond:
RADNAINÉ DR. FOGARASI KATALIN, a NÖRI főigazgatója
HERVÉ FERRAGE, a Budapesti Francia Intézet igazgatója

A kiállítást megnyitja:
P. SZABÓ ERNŐ művészettörténész
Közreműködik: a Magyar Harsona Együttes

A képek a halandó és az örökkévaló emlékezet művészi lenyomatai. Major Kamill az 1970-es években emigrált Franciaországba. A párizsi Père-Lachaise temetőben kezdte el fotózni azokat a sírköveket, amelyeken az elhunytak medalionba zárt portréi voltak láthatók. Évtizedek múltán visszatért az eredeti helyszínekre, hogy az addigra elhalványult sírportrékkal dokumentálja a múló időt, amely nemcsak az élőkön, de a holtak kertjének kőbe zárt emlékein is nyomot hagy.

21:00
A sírkert egyik legszebb építészeti emlékénél adnak egyórás koncertet a Virtuózok ifjú sztárjai. A zenei élményt a különleges fényfestési technikával megvilágított, szecessziós stílusú Árkádsorok földöntúli látványa teszi még maradandóbbá. A színes képekkel fényfestett mauzóleumokban és Árkádsorokban 23 óráig lehet gyönyörködni.

16 órakor „Szecessziós síremlékek” és „Művészparcella” anekdotákkal, 17 órakor „A kommunizmus emlékezete és a Munkásmozgalmi Pantheon”, valamint „Mauzóleumok” címmel tematikus séták indulnak.

A PROGRAMON VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES!

Kérjük, az Apponyi-hintó ünnepélyes átadásán való részvételi szándékát 2017. június 23-ig a meghivo@nori.gov.hu e-mail címen jelezze!

A tematikus sétákra az emlekhely@nori.gov.hu címen lehet jelentkezni.

2017. június 09.