Hírek

Megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcról

Megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából az ’56-os műegyetemi emlékműnél tartottak megemlékezést. Az állami rendezvénysorozat Nemzeti Örökség Intézete által szervezett nyitóeseményén köszöntőt mondott Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, volt miniszterelnök és beszédet mondott Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere.

- A szabad és független Magyarország az 1956-os hősök életére és halálára épül, abból táplálkozik, és ahhoz kell mérnie magát – mondta Balog Zoltán. „1956-ból, 1956 örökségéből élünk – fogalmazott. – Ezért ünneplünk minden évben október 23-án. Azért, hogy higgyük és tudjuk.”

- 1956-ban sokan sokfélét akartak, de két dolgot mindenki: szabadságot és függetlenséget. Ez számunkra 1956 öröksége, szabadság és függetlenség – tette hozzá a miniszter.

Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, volt miniszterelnök beszédében örömünnepnek nevezte az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való emlékezést. Mint mondta, még akkor is, ha tudni a forradalom folytatását. „Örömünnep, mert egy nemzet mutatkozott be önmagának másképp, mint ahogy próbáltak belé rosszkedvet, pesszimizmust, önlenézést pumpálni” – fogalmazott. Boross Péter kijelentette: ez most nem a gyász napja, hanem olyan emlékezésé, amelyben büszkék lehetünk arra, hogy annak a nemzedéknek a tagjai így teljesítették kötelességüket.

A katonai tiszteletadás mellett megtartott ünnepségen, a beszédeket követően az emlékműnél főhajtással emlékeztek a megjelentek. Elsőként a kormány nevében Balog Zoltán tárcavezető és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Őket követte többek mellett Boross Péter, Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke valamint az 56-os szervezetek képviselői. 

Az emlékműnél az esős időre való tekintettel már előzetesen elhelyezték a koszorúkat. Mint elhangzott, korábban koszorúzott mások mellett Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Tuzson Bence, a Fidesz országgyűlési képviselője, valamint Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője.

MTI/NÖRI

2014. október 21.

Kapcsolódó képek