Hírek

Idén is Emlékhelyek Napja

Idén is Emlékhelyek Napja

Animáció a Fiumei Úti Sírkert Kossuth-mauzóleumán a Nemzeti Filharmonikusok élő zenei kíséretével, az egri ostrom újrajátszása, drégelyi “csillagtúra”, szigetvári bátorságpróba börtönpincében - csak pár program a sok közül, amit a május 13-i, második alkalommal megrendezendő Emlékhelyek Napja kínál.

A nap folyamán 50 helyszín több száz programmal várja országszerte a látogatókat. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet.

Egerben„fegyverbe” hívják a város diákságát, hogy egy ostromjáték során újraéljék az 1552-es diadal legfontosabb eseményeit. Szigetvár Zrínyi asztalához ültet, majd bátorságpróbára szólít a börtönpincében, Pákozd kard mellett lézerpisztolyt is kézbe ad, a drégelyiek pedig "csillagtúrát" vezetnek majd. Idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a Tatabányai Turul emlékmű is.

"A tavaly útjára indított Emlékhelyek Napjával mi más is lehetne a célunk, minthogy újra és újra bemutatkozási lehetőséget adjunk az identitásunk megalkotásában kulcsszerepet játszó helyszíneknek. Elindulásra, látogatásra, látásra, az emlékhelyek sok-sok arcának megismerésére buzdítok" - mondta el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a programsorozatot szervező Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, kiemelve, hogy a Fiumei Úti Sírkert a tavalyinál is izgalmasabb programokkal készül.

Az Emlékhelyek Napja  május 13-án délelőtt 10 órakor a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépésével indul el hivatalosan is, amelyet többek közt a reformáció és Arany János emlékévhez kapcsolódó tematikus séták követnek a Fiumei Úti Sírkertben. Este 9 órakor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad elő részleteket Beethoven, Verdi, Bartók, Rossini és Mascagni művekből, amit animációs vetítés tesz teljessé a Kossuth-mauzóleumon. Látványos fényfestéssel kerül a nagyobb sírépítményekre is, majd a napot egy éjszakai zseblámpás túra zárja le.

A nap részletes programjai az emlekhelyeknapja.hu oldalon találhatók.

A Fiumei Úti Sírkertben rendezett sétákra regisztráció kötelesek az emlekhely@nori.gov.hu címen!

A Fiumei Úti Sírkert Facebook eseménye

2017. május 05.