Hírek

Gimnáziumi növendékek védett sírokat gondoztak a Nemzeti Örökség Intézetével

Gimnáziumi növendékek védett sírokat gondoztak a Nemzeti Örökség Intézetével

A Bajor Gizi Színészmúzeum, mint fogadóintézet a Nemzeti Örökség Intézetének szakmai segítségével diákokat kalauzolt a Farkasréti temetőben. Az iskolai közösségi szolgálat jegyében középiskolások híres színészek védett sírjait felkeresték, és rendben tették a sírokat és azok környezetét 2016. június 12-én, vasárnap délelőtt.

Virágokkal díszítették a magyar színháztörténet nagyjainak sírját, és méltó módon emlékeztek az egykor élt művészekre. A fiatalok jártak többek között Gobbi Hilda, Márkus László, Szendrő József nyughelyénél is. A nemes cél megvalósításához a tárgyi eszközöket a NÖRI biztosította.

A közös programban a középiskolai hallgatók teljesítették a kötelezően előírt közösségi szolgálat egy részét. (2016-tól a középiskolások csak 50 óra közösségi szolgálat teljesítésével érettségizhetnek le).  A kezdeményezés sikere hosszú távú együttműködésre ad lehetőséget a két intézet között. A NÖRI célja, hogy a virtuális nemzeti sírkert részeként védett sírok ápolását, rendbe tételét az IKSZ program keretein belül a diákokkal közösen is végezze. A védett sírok rendelkezési jogának gyakorló intézete (NÖRI) kiemelt feladata a fiatalok megszólítása, és a kegyeleti kultúrát, a hazai történelmet - akár rendhagyó módon, egy temetői séta keretében - átörökítése. 

2016. június 17.

Kapcsolódó képek