Hírek

Nagy sikerrel zárult a második alkalommal megtartott Emlékhelyek Napja

Nagy sikerrel zárult a második alkalommal megtartott Emlékhelyek Napja

A Nemzeti Örökség Intézetének szervezésében megvalósult szombati program központi helyszíne a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhely volt, de országszerte 50 helyszínen várták izgalmas programokkal az érdeklődőket.

A Nemzeti Örökség Intézete második alkalommal, május 13-án rendezte meg a történelmi és a nemzeti emlékhelyeket népszerűsítő, egész napos Emlékhelyek Napját. Az érdeklődésre jellemző volt, hogy az ünnepi megnyitónak is helyet biztosító, este mécsesekkel megvilágított Fiumei Úti Sírkertbe meghirdetett tematikus sétákra péntekig több mint ezer regisztráció érkezett.  A művészeti, történelmi, teológiai tematikákra felfűzött idegenvezetések - a szeszélyes időjárás ellenére is - nagy sikert arattak, az érdeklődők sok esetben tapssal jutalmazták az intézet munkatársait. 

Egyelőre ideiglenes jelleggel ugyan, de ezen a napon debütáltak az 56 hektáron elterülő temetőt audio guide-dal is bemutató kisbuszok. Az Emlékhelyek Napjára időzítve megnyitotta kapuit a sírkert bejáratánál található Információs pont is, ahol a látogatók magyar (a későbbiek folyamán elsőként angol) nyelvű kiadványokból (térképek, magazin) tájékozódhatnak a Fiumei Úti Sírkertről, valamint a szomszédos Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőről. Az Infópont a temető nyitvatartási idejében folyamatosan üzemel.  

A napot két egyedülálló műsor, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Filharmonikusok-EPER közös produkciója keretezte. A Kossuth-mauzóleumra, Magyarország legnagyobb sírépítményére vetített fényjátékot klasszikus zenei betétekre, többek mellett Beethoven-, Verdi-, Bartók-, Rossini- és Mascagni-művekre állították össze.

A nap folyamán országszerte 50 helyszínen, több száz programmal várták a látogatókat. Idén először vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a tatabányai Turul emlékmű is. Ez utóbbi helyszínen történelmi emlékhelyet jelölő sztélét avattak

2017. május 16.

Kapcsolódó képek