Hírek

Budapest ostromában elhunyt civil áldozatokra emlékeztek

Budapest ostromában elhunyt civil áldozatokra emlékeztek

Budapest ostromának civil áldozatai emlékére, idén tizedik alkalommal a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) szervezésében megemlékezést tartottak 2014. február 12-én a Farkasréti temetőben.

 


A Nemzeti Örökség Intézetének felhívását a képre kattintva tekintheti meg 

 

1945. február 13-án 69 esztendővel ezelőtt ért véget Budapest ostroma, a második világháború egyik leghosszabb ideig tartó városban zajló ütközete. Tízezrek lelték halálukat az ostrom során, akik emléke évtizedekig a feledés homályába merült. Radnainé dr. Fogarasi Katalin, az intézet elnöke korábban társadalmi célú felhívásban kérte a lakosságot, hogy közösen emlékezzenek a háború áldozataira, és kegyeletüket egy szál virág elhelyezésével róják le a budapesti harcok befejeződésének emléknapján.  – Számos iskolától, társadalmi szervezetektől kaptunk pozitív visszajelzést, és a vártnál többen vettek részt a közös megemlékezésen, mondta el az intézet elnöke, aki hozzátette, hogy a felhívás beváltotta azokat a reményeket is, miszerint az intézet leginkább fontos célcsoportja: a fiatalok is képviseltették magukat a megemlékezésen.

A Farkasréti temető 19/1-es parcellájában található két sír közül az egyik a Regent-ház, a másik a Vitéz u. 2, illetve a Fő u. 59. alatti sarokházakban meghaltaknak állít emléket.  – Ezek a sírok a megemlékezés szimbolikus helyszínei, hiszen az ostrom során elhunyt valamennyi civil áldozatról megemlékezünk minden év februárjában – tette hozzá Radnainé Dr. Fogarasi Katalin.
Az eseményen köszöntőt mondott Gedai István a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese, és az emlékbeszédet L. Simon László kormánybiztos tartotta. A rendezvényen közreműködött a Marczibányi téri Kodály Iskola Junior Prima díjas Leánykara.

2014. február 12.

Kapcsolódó képek