Hírek

A szabadságharc hőseinek új sírjánál tartottak megemlékezést

A szabadságharc hőseinek új sírjánál tartottak megemlékezést

A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett gyászszertartást tartottak a Rákoskeresztúri Új Köztemető 300-as parcellájánál 2014. január 20-án. Az eseményen Boross Péter a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket, és Áder János köztársasági elnök mondott beszédet. A hősök új sírjánál rendezett megemlékezésen részt vett többek között Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.

Az 1956-os forradalmat követő politikai megtorlás áldozatai közül Bartók János, Bencsik József, Dudás József, Léderer Jenő Tibor, Pintér József, Pólya Ferenc Sándor, Szabó János, Szívós Géza az Újköztemető 233-as parcellájában méltatlan körülmények között nyugodtak. A szabadságharc hőseinek hamvait a Szabadságharcosokért Közalapítvány áthelyeztette társaik mellé, az ’56-os hősök 300-as parcellájába. Az ökumenikus gyászszertartás keretében 2014. január 20-án, az új síroknál egy-egy szál virággal emlékeztek a szabadságharc hőseire.

Az eseményen köszöntőt mondott Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke. Beszédében köszönetet mondott, hogy a szabadságharc hősei megbecsült és végre méltó helyen nyugszanak társaik mellett, majd hozzátette, hogy az örök érvényű, legfontosabb összetartó erő a hazaszeretet. A hősökről megemlékezett Áder János köztársasági elnök, aki beszédében hangsúlyozta: „Magyarországot 1989-ben az újratemetés erkölcsi felelőssége, a nyilvánosan megélt gyász, a kimondott szó igazsága ébresztette föl több évtizedes tetszhalott állapotából. Akkor értettük meg igazán, hogy nekünk azokért is, akik a halált választották miértünk, a szabadságot kell választanunk.”

 

2014. január 20.

Kapcsolódó képek